15.05.1982 lähtien on harrastettu noutajakoira toimintaa Mäntän Seudun Nuuskujen nimissä jolloin oli perustava kokous. Asiaa lämmiteltiin vuoden verran ja päätöstä oli tekemässä 23 innokasta noutajaihmistä.

Noutajakoiratreenit n. 30v sitten

Aiemmin olimme saaneet pätevää tietoa ja apua Noutajayhdistyksen puuhahenkilöiltä kun Christina Helenius ja Kenneth Kankkunen kertoilivat pentukasvatuksesta ja ruokinnasta, Markku Santamäki antoi tottelevaisuuskoulutusneuvoja, vieraanamme oli myös tunnettu Englantilainen tuomari Peter Johnsson jolta saimme oppia koirien koulutuksesta ja siitä lähinnä metsästyskoulutuksesta. Christina Helenius kävi pitämässä meille vielä taipparikoulutustilaisuuden ja saimme vielä apua naapuriyhdistyksiltä Pirkan Nuuskuilta ja Keski-Suomen Nuuskuilta. Näiden arvokkaiden neuvojen pohjalta uskalsimme lähteä omaa yhdistystä perustamaan.

Varsinainen toiminta alkoi vuoden 1982 SM-kokeilla, peruskoulutuksella ja NOU/NOME koulutuksilla. 1982 SM-NOME Keuruulla oli lajissaan ensimmäinen SNY:n / SNJ:n järjestämä ja tätä pääsimme yhdessä toteuttamaan. Suunnittelusta Vastasi Kenneth Kankkunen ja Ruotsista Lasse Johnsson joka toimi myös kokeen tuomarina. Kokeeseen osallistui 9 koiraa, jotka etenivät alkukarsintojen jälkeen välierään ja siitä kolme parasta koiraa Grande Final:iin. Voiton vei Raija Matikaisen omistama Lurvens Lucia. Kokeeseen ei osallistunut yhtään oman yhdistyksen koiraa, koska olimme vielä aivan vihreitä, mutta seuraavana vuonna 1983 osallistui jo kolme koirakkoa: Tapio Takalan Pikifer, Ari Rauhalan Minnies Artemis ja Jorma Kauppisen Roi joka vei sen vuoden mestaruuden. Taka-Tapiolan Pikifer saavutti myöhemmin ensimmäisenä sileäkarvaisena noutajana Suomen käyttövalionarvon lisäksi myös Ruotsin käyttövalio tittelin. 1992 olimme Keuruulla seuraavan kerran mukana järjestämässä SM-NOME koetta, tällöin kilpailtiin ensimmäisen kerran virallisesta Suomen mestaruudesta ja Noutaja-Mestari tittelistä(NM). Voittajaksi tuli kultainennoutaja Siiki’s Roswitha omistajanaan Raimo Huhtiniemi.

Vuodesta 1983 lähtien Mäntän Seudun Nuuskujen johtokunta on valinnut alueen koirista parhaiten menestyneitä ja palkinnut ne Vuoden tulokas-pytyllä ja Vuoden Nuusku-pytyllä.

Noutajakoiratreenit n. 30v sitten

MEJÄ SM-kokeet järjestimme 1985 Kaukajärvellä ja tästähän paikasta vuodesta 1983 lähtien tuli pitkä-aikainen kokeiden pääpaikka ja siellä järjestettiin myös pilkki- ja raippaonkikisoja. Vieraita Kaukajärvellä kävi tuhansia Suomen lisäksi niin pohjoismaista, Englannista, Saksasta kuin Hollannistakin. Myös Flattileiri järjestettiin useamman kerran siellä.
Metsästysjälkikokeita muuten järjestettiin alueellamme ainoastaan kolmet, 1983, 1984 ja 1985 harrastajien vähäisyyden vuoksi. Joitain hienoja Mejä suorituksia on tullut, Mailis Paasikiven omistama Kiharakarvainen noutaja Amiraal sai jälkivalion arvon ja Sanna Rantanen omistama ”Voltti” alias Swinging Tails Thunderbolt Suomen Mestari 2006.

Vuonna 1985 aloitimme MOLLYN MALJA- TOKO-kisan, joka on jäsentenvälinen tottelevaisuuskoe alokasluokan säännöin ja tapahtuma on ollut osaksi opetusluontoinen ja tuomari on kokeen kuluessa neuvonut kilpailijoita. Voittaja saa vuodeksi omakseen Tapio Takalan lahjoittaman kiertopalkinnon ”Mollyn maljan”. Koulutusta tottelevaisuuteen on järjestetty muulloinkin pääasiassa Mäntässä Sassin kentällä, jossa on myös muuta koulutusta.

Vuonna 1986 laitoimme alulle leikkimielisen Talvi-Nome koetapahtuman joka oli alussa jäsenten välinen kisa. Parhaalle Mäntän Seudun Nuuskujen koiralle annettiin Jorma Kauppisen lahjoittama ”Roiston Taltriikki” kiertopalkinto. Kokeen voittaja oli eniten pisteitä saanut luokasta riippumatta. Tapahtuma kiinnosti kuitenkin myös muita kuin oman yhdistyksemme koiria ohjaajineen, jolloin mukaan tuli myös yhdistysten välinen joukkuekisa.
Alussa osallistujamäärä oli alle 10 koiraa ja vuonna 1992 osallistui jo n.90 koiraa ja se määrä on keskimäärin tänäkin päivänä mukana. Vuosien varrella kouluttajina ja tuomareina kokeessa ovat olleet maamme parhaimmistoon kuuluvat noutajaharrastajat.

Näyttelytoiminnassa olemme olleet mukana 1985 lähtien, jolloin olimme mukana järjestämässä kaikkien rotujen koiranäyttelyä Mäntän Seudun Koirakerhon kanssa, vuonna 1991 oli mukana myös Oriveden Seudun Koirakerho ja sittemmin myös Mäntän Palveluskoirayhdistys. Näyttelyinnostuksen lisääntyessä järjesti Pohjois-Hämeen Kennelpiiri kehätoimitsijakurssin Mäntässä 1990. Näyttelyissä menestyneitä koiria on ja on ollut useita eri noutajaroduista niistä mainittakoon Mailis Paasikiven omistama KNU KANS&SF&N MVA,V-80,-81,-82,PMV-80 Cardamon Carlic eli ”Kalle”, joka myös oli kaunein kihara 1981.